Vuosia sitten Jumala opetti minua erikoisella tavalla siitä, että esirukous ei ole vain asioiden tuomista Jumalan eteen ymmärryksellä. Hän kehotti minua ylistämään ja esirukoilemaan kuukauden ajan vain kielillä. Aluksi se menikin hyvin, mutta jossain vaiheessa huomasin kuitenkin huolestuvani siitä, sisältyyköhän rukouksiini se tai tämä tärkeä ja akuutti esirukousaihe. Epäilin, koska ymmärrykseni jäi hedelmättömäksi.
Sittemmin olen saanut oppia, miten monenlaisia muotoja esirukous voi saada, ja että usein Jumala haluaa siirtää ihmisen ymmärryksen syrjään ja käyttää esirukoilijaa rukoustyöhön omalla tavallaan. Raamatussa on useita esimerkkejä siitä, miten eri tavoin ja usein raadollisestikin, jopa järjen vastaisesti, Jumala kehotti profeettoja toimimaan . Vain uskolla voi saada kiinni Jumalan suunnitelmista sen verran, että pystyy kuuliaisesti tottelemaan.
Sellaisessa esirukouksessa on valtava voima.
Esirukousta sanotaan myös muurinaukossa seisomiseksi. Se kuvaa yhtä rukoustyön olennaista ulottuvuutta: pysymistä paikallaan, seisomista uskossa.
Ihmiselle on useimmiten helpompaa tehdä jotakin asian hyväksi – rukoilla ymmärryksellä ja vaikkapa esittää Jumalalle mahdollisia ratkaisua kyseiseen ongelmaan – kuin olla hiljaa paikallaan ja odottaa. Uskossa odottaminen on yksi esirukouksen syvimpiä ilmaisuja. Silloin esirukoilija seisoo ikään kuin Jumalan temppelin kaikkein pyhimmässä, missä ulkoisesti on pimeää ja kaikki äänet ovat vaienneet. Herran kirkkaus ja pyhyys hallitsee. Siellä ei voi tehdä muuta kuin seistä tai kumartua maahan pyhyyden eteen.
Heprealaiskirje sanoo: Mutta usko on luja luottamus siihen, mitä toivotaan, ojentautuminen sen mukaan, mikä ei näy, ja myöhemmin: Mutta ilman uskoa on mahdoton olla otollinen; sillä sen, joka Jumalan tykö tulee, täytyy uskoa, että Jumala on ja että hän palkitsee ne, jotka häntä etsivät. Heprealaiskirjeen 11. luvussa on itse asiassa paljon syvällistä opetusta esirukouksesta.
Eikö olekin vapauttavaa, että esirukous onkin parhaimmillaan silloin kun emme itse aktiivisesti toimi vaan antaudumme Pyhän Hengen käyttöön? Usko ainoastaan!
Nähdään rukousmuurilla!
Marita Rautio
Artikkeli on julkaistu Christina-lehdessä 3/2018.