Rovasti Matti Vuolanne, Rohkaisua Raamatusta -sarjan rakastettu raamatunopettaja, lähti Jeesuksen luokse maanantaina 17.8. Porissa. Seuraavassa tekstissä Matin vävy Jorma Hännikkälä muistelee häntä.
Katso Matti Vuolanteen rohkaisevaa opetusarjaa tästä. Matti vieraili Isännän pöydässä. Katso jakso tästä. Kaivo-ohjelmaan häntä haastateltiin vuonna 2006 kolmen jakson verran. Sarjan voi katsoa tästä.
Laajalti tunnettu ja rakastettu rovasti Matti Vuolanne muutti Jeesuksen luokse 17.8. Porissa. Vielä sänkypotilaanakin Herran palvelija todisti Jumalan armosta. 88 ikävuodestaan huolimatta hänellä säilyi harvinaisen voimakas lauluääni, into rukoukseen ja huumorintaju.
Matti Leonard syntyi 10.3.1932 Riihimäellä. Ylioppilastutkinnon jälkeen alkoivat biologian opinnot, joihin sisältyi tutkimusmatka Lapin soille. Uravalinta kuitenkin muuttui, kun Matti kohtasi Helsingin Johanneksenkirkossa Kristuksen omana Vapahtajanaan. Aikansa vastaan kapinoituaan Matti suostui pyrkimään teologiseen, jossa kurssikaverina oli mm. evankelista Kalevi Lehtinen. Jo opiskeluaikana Matti koki tehtäväkseen viedä evankeliumia eteenpäin mahdollisimman monille.
Nuori mies kohtasi rakastettunsa Maria os. Kettusen, josta tulikin sopiva apu – ”papin muija”, niin kuin Pyhämaalla oli tapana sanoa. Yhteinen näky yhdisti, ja ilosanoman välittämiseen osallistuivat myös perheen musikaaliset lapset. Matti itse sanoitti ja sävelsi sadoittain lauluja. Osa näistä kerättiin nuottikirjaksi painoasuun ”Runo- ja laulukirja”. Vuosien mittaan sanavalmis mies tarttui kynään syntymäpäiväjuhlissa ja monissa muissa juhlissa. Tuloksena oli koskettavia ja hauskoja runoja, joissa oli mukana sanoma Jumalasta. Mielenkiintoinen yksityiskohta Matin kielellisestä lahjakkuudesta on hänen 50-luvulla Valion nimikilpailun voittanut ehdotuksensa; uusi sana ”pirtelö”.
Matti oli niin sanottu valtakunnankristitty ja toimi yli kirkkokunta- ja herätysliikerajojen, vaikka päätyö olikin seurakuntapappina. Puhujakutsuja tuli esimerkiksi Kansan Raamattuseuraan, Kansanlähetykseen, rukoilevaisseuroihin, Metodistikirkkoon, Katulähetyspäiville. Jeesus oli Matille kaikki kaikessa ja hän teetti jopa postimerkkejä Jeesuksen kuvasta. Matti tunsi Raamatun poikkeuksellisen hyvin. Sieltä oli hyvä ammentaa ravintoa muillekin – usein pitkät pätkät ulkomuistista.
Jumala varusti uskollisen ja rohkean palvelijansa monilla armolahjoilla. Matti kulki Pyhän Hengen johdatuksessa ja sai usein oikeat sanat kulloiseenkin tilanteeseen. Samalla hän tiedosti oman syntisyytensä ja oli täysin riippuvainen Jumalan armosta. Niinpä sananpalvelija osasi kertoa syntien anteeksisaamisesta ja iankaikkisesta elämästä muille. TV7:ssä Matti piti pitkän luentosarjan otsikolla ”Rohkaisua Raamatusta”. Radiossa hänen suosittuja puheitaan on kuultu ohjelmassa ”Matti-papin matkassa”. Itse hän kirjoitti eläkkeellä ollessaan teokset ”Miksi, Jeesus?” ja ”Miksi, ihminen?”. Suuri on myös puheista tallennettujen C-kasettien ja DVD-levyjen määrä. Vuonna 1998 Risto Siltanen julkaisi kirjan ”Matti, Jeesuksen pappi”.
Tärkeä osa elämää olivat matkat itärajan taakse. Aviopari sai Jumalalta kutsun Siperian työhön 50-luvulla Neuvostoliiton ollessa suljettu evankelioinnilta. Sinne he myöhemmin kävivät viemässä Sanaa ja aineellista apua. Matkat rahoitettiin taulujen myynnillä Raamattuja Venäjälle ry:n kautta. Taiteen alallakin Matti oli asiantuntija, mistä kertoo hänen kokoamansa ”Suomalaisen kuvaamataiteen lähdehakemisto”.
Missä tahansa kuljettiin, hän halusi pitää lipereitä kaulassaan. Ihmiset tiesivät näin kääntyä halutessaan papin puoleen. Useimmiten aloite tuli kuitenkin Matilta. Hän rakasti pieniä lapsia, osasi keskustella nuorten kanssa ja kohtasi muutkin asenteella ”Jesus is my best friend and you are the second” eli Jeesus on paras ystäväni ja sinä ole toiseksi paras.
Kaipaamaan jäivät viisi lasta, kymmenen lastenlasta ja suuri joukko ystäviä Suomessa, Siperiassa, Tansaniassa ja Venezuelassa. Matti on päässyt perille ja jättänyt meille esimerkin Jeesuksen sanojen toteutumisesta: ”Seuratkaa minua, niin minä teen teistä ihmisten kalastajia.”
Jorma Hännikkälä, Matti Vuolanteen vävy