Antero Laukkanen pääsi taivaan kotiin

image

Jumalalla oli suunnitelma vauvalle, joka vietti elämänsä ensimmäiset viikot sairaalassa ja ensimmäiset kuusi vuotta lastenkodissa.

Pastori, sosiaalineuvos ja kansanedustaja Antero Laukkanen sai taivaskutsun 66-vuotiaana perjantaina 13. joulukuuta pitkällisen sairastamisen jälkeen. Antero sai kuitenkin elämässään nähdä moneen kertaan, miten hän on ollut osa Jumalan suunnitelmaa, kirjaimellisesti kohdusta saakka.

Jumalan suunnitelma kohdusta alkaen

Antero Laukkasen maailmaan vaikutti lapsuudesta asti tieto, että hänen äitinsä oli kieltäytynyt abortista, jota lääkäri oli esittänyt välttämättömänä. Jumalalla oli suunnitelma vauvalle, joka vietti elämänsä ensimmäiset viikot sairaalassa ja ensimmäiset kuusi vuotta lastenkodissa. Myös lapsuudenkodin olot antoivat pienelle pojalle niukat elämän eväät. Mutta Jumala katsoi tämän pienen, uteliaan, joskin jo huonoon seuraan ja moniin rötöksiin ajautuneen lapsen perään. Antero oli 12-vuotias, kun hän koki Jumalan puhuttelevan häntä.

Kivikkoiselta tieltä kutsumukseen

Antero Laukkanen päätyi myyntialalle ja yrittäjäksi. Toinen, rankka jakso elämässä koitti yritystoiminnan jälkeen, kun perhe konkurssin myötä menetti kaiken omaisuutensa. Laukkanen on kertonut, että juuri omat, kipeät kokemukset köyhyydestä ja ahdingosta ovat pohjustaneet hänen haluaan tehdä kansanedustajana konkreettista työtä köyhien ja vähävaraisten hyväksi. Eduskunnassa hän toimi köyhyysryhmän puheenjohtajana.

Kristillisten arvojen puolustaja politiikassa

Politiikkaan Antero Laukkanen lähti ensin Toimi Kankaanniemen eduskunta-avustajana. Hänet tunnetaan sen jälkeen parhaiten kristillisdemokraattien kansanedustajana, vähäosaisten aseman ja kristillisten arvojen puolustajana. Antero Laukkanen kantoi huolta Suomen hengellisestä kriisistä sekä kasvavasta ”uskontoallergiasta”. Hän puolusti perhettä ja avioliittoa, vastusti aborttia ja piti eduskunnassa yllä köyhien aseman lisäksi perhekysymyksiä.

Rukouksen ja yhteyden rakentaja

Laukkanen osallistui Yhdysvaltain kongressin rukousaamiaiselle omien laskujensa mukaan ”yli 19 kertaa”. Hän perusti Suomeen vuonna 2015 yhdessä Sauli Ahvenjärven kanssa kansallisen rukousaamiaisen ja veti pastoreiden yhteistä rukousrintamaa. Hän oli Espoossa toimivan Majakka-seurakunnan perustajia ja työskenteli siellä pastorina 1998-2015.

Vuosien aikana Laukkanen toimi myös ihmisoikeusasiain neuvottelukunnassa, ruoka-apua järjestävän espoolaisen Hyvä arki ry:n hallituksen puheenjohtajana, Suomen Evankelisen Allianssin hallituksessa sekä Christian Political Foundation for Europen hallituksen jäsenenä.

Antero on ollut tuttu näky monissa TV7:n puheohjelmissa. Hän tuotti kanavalle myös oman Rukous ja yhteiskunta -sarjan.

Sairauden tuoma uusi suunta

Sairastuminen ALS-tautiin toukokuussa 2022 muutti Anteron ja Leena-puolison loppuelämän suunnitelmat. Oli ollut tarkoitus lähteä kansanedustajakauden jälkeen vielä lähetystyöhön Kiinaan, mutta lihasten hermoyhteyksiä hiljalleen tuhoava sairaus vei Anterolta lopulta puhekyvyn ja sitoi hänet pyörätuoliin.

Vaikka sairastuminen herätti sydämestä lähteviä kysymyksiä Jumalan tarkoituksista, Antero ehti iloita työnsä tuloksista. Vain viime syksynä 2023 Orpon hallitus liitti budjettiin ”Lex Laukkasen”, joka toi pysyvän määrärahan köyhiä auttaville ja ruoka-apua antaville yhdistyksille.

Jäähyväiset ja perintö

Anteron elämä on jättänyt pysyvän jäljen tuhansissa suomalaisissa, ja hänen rukoustyönsä on ollut kiinteä osa tätä vaikutusta. Tämä siunaus kantakoon yli sukupolvien, ja sen jäljet näkyvät edelleen hengellisinä hedelminä monien sydämissä.

Voit lukea Antero Laukkasesta TV7 Uutiset lehdestä 2/2021.
Alla artikkeli lehdestä:

ÄLÄ IKINÄ SANO, ETTÄ OLET VAIN YKSI

Kansanedustaja Antero Laukkanen on elänyt lähellä kansakunnan pulssia nuoresta saakka, jolloin koki vahvana kutsun lähteä seuraamaan Jumalaa.

”Suomi elää hengellisesti ja yhteiskunnallisesti mielenkiintoista aikaa. Nautimme kansakuntana isiemme ja äitiemme kätten tuloksista. He rakensivat sotien jälkeen maamme uudelleen, ja he nostivat Jumalan sanalla ja rukouksella Suomen hyvinvointivaltioksi. Tällä hetkellä kansakunta elää jälkisiunauksellista aikaa.”

Kristillisdemokraattien kansanedustaja Antero Laukkanen tietää mistä puhuu. Hän on elämässään tehnyt mittavan työn evankelistana ja pastorina, ja nähnyt Suomen sen jokaiselta kolkalta. Kansakunnan päätöksenteon ytimessä Laukkanen on saanut olla siitä lähtien, kun tuli valituksi eduskuntaan vuonna 2015. Eduskunta ja sen kuviot tulivat kuitenkin tutummaksi jo paljon aiemmin. Poliittinen ura kansan hyväksi alkoi kansanedustajan avustajana 1990-luvulla. Moni tietää Laukkasen lukuisista esiintymisistään TV7:ssä sekä miehen innostavasta ja tarttuvasta tavasta puhua ja saarnata.

Kaiken keskiössä risti

Suomi ja suomalaiset saavat Laukkaselta jakamattoman huomion. Hän pitää elämäntehtävänään Suomen puolesta rukoilua mutta myös sen asioiden ajamista, kansan edustamista.

Suomen lipussa liehuu risti. Tämä on tärkeä pitää mielessä myös Laukkasen mielestä. Se kertoo Pohjoismaiden historialliskristillisestä arvopohjasta, joka luotiin itsenäisille kansakunnille lopullista lipun muotoa valittaessa.

”Se kertoo siitä lainsäädännön pohjasta, mikä mailla on. Lainsäädännön ytimessä seisoo Jumalan kymmenen käskyä sekä Raamatun arvot maiden arvopohjana. Näille arvoille Suomenkin yhteiskunta on aikanaan rakentunut, mutta nyt niiden rinnalle on hiipinyt muita arvoja. Jopa kristittyjen keskuudessa tämä on ollut havaittavissa”, Laukkanen toteaa.

Laukkanen pitää huolestuttavana sitä, että Raamatun sanan ja rukouksen osuus jokapäiväisessä elämässä on vähentynyt. Yhä vähemmän on niitä, joille Raamatun sanoma on oikeasti tärkeä ja osa elämää. Kansakunta lipuu yksilöinä ja kokonaisuudessaan kauemmaksi Raamatun arvoista. Sen seuraukset näkyvät nyt myös kansakunnan asioista päätettäessä.

”Maamme on siunauksen alla edelleen, mutta se on kovaa vauhtia murenemassa. Lainsäätäjät säätävät laittomuuksia, emmekä kansakuntana vaella Jumalan tahdon mukaisesti. Avioliitto ja sapatti on rikottu, nyt hyökätään perheen kimppuun”, Laukkanen toteaa.

Teemme haastattelua Suomen lippujen liehuessa ulkona. Se antaa hetkelle oman juhlavuutensa, eikä Laukkasellakaan ole pelkkiä ”huonoja uutisia”. Toivoa on yhä, ja uskossa Jumalan puoleen kääntyessä toivo voittaa aina.

Tiedät, mistä tikut löytyvät, jos tuli hiipuu

”Rukous herättää Jumalan mielenkiinnon. Älä ikinä sano, että olet vain yksi ihminen. Yksikin rukoilija voi vaikuttaa lähipiirinsä, kaupunkinsa, jopa yhteiskunnan tilaan. Jeesuskin sanoi: ’Kolkuttakaa, niin teille avataan’ (Matteuksen evankeliumi 7:7). Rukous saa ikään kuin taivaan häiriintymään. Kun katsomme herätysten historiaa, niin sieltä on aina nähtävissä, kuinka pienet joukot ovat saaneet aikaan radikaalin Jumalan ilmestymisen epätoivoiseen tilanteeseen”, Laukkanen sanoo.

Tämän voi kyllä allekirjoittaa. Yhteiskunnan tilan muuttumiseen ei ole muuta tietä kuin Herran omien aktivoituminen. Laukkasen mukaan tämä tarvitsee rukouksessa aktivoitumista. Ensin on saatava näky ja ilmestys kansakunnan tilasta. Sitten rukoilijan on tutkailtava omaa tilaansa. Ovatko käteni ja sydämeni puhtaat?

”Vielä on mahdollisuus kääntyä Jumalan puoleen. Yksi sukupolvi on menetetty, mutta kristittyjen tulee kääntää huomionsa Jumalaan nyt. Apostolien teot puhuvat paljon yhteisestä rukouksesta ja sen voimasta. Näemme myös kuinka yksilön vilpitön rukous voi paljon. ’Minä olen Herran kutsuma’, se on hyvä muistaa. Herra antaa siunauksen ja kehottaa meitä lähtemään liikkeelle. Minä uskon, että Jumala kutsuu ihmistä edelleen.”

Laukkanen muistuttaa, että silloin ei ole kyse ihmisen omasta kyvystä vaan siitä, kuka Jumala on. Hän käyttää pienintäkin ja heikointa osoittaakseen oman voimansa ja suuruutensa. Me saamme rukoilla ja pyytää Herraa herättämään henkemme. Hän tekee sen, emme me.

”Todellinen Herran seuraaja tietää kyllä, mistä tulitikut löytyvät, jos tuli, henki, on hiipunut. Jeesus on koko ajan yhden rukouksen päässä!”

Kansa joukolla muurinaukkoon rukoilemaan

Yksilön ja kansakunnan herääminen on aina Jumalan työtä. Laukkanen sanookin, että hänen rukouselämänsä keskiössä on aina armon pyytäminen kansalle. Synti on osa meitä jokaista. Siksi parannuksenteko on keskiössä elämässämme ja rukouksessamme. Laukkanen kertoo vakavana, kuinka hän rukouksessa ollessaan on kokenut syvästi Suomen tämän hetkisen tilan. Hän koki, kuinka yhteiskuntajärjestelmämme voi romahtaa, mikäli Suomi vielä jatkaa tällä tavalla. Mutta toivoa ei ole menetetty.

”Jeesus antoi opetuslapsilleen, ja siten meille, tuhannen taalan vihjeitä, kuinka toimia. Hän kertoi muun muassa leskinaisesta, joka vaivasi tuomaria saadakseen oikeutta asialleen (Luukkaan evankeliumi 18:1–8). Tämä tuomari ei aluksi halunnut kuulla mitään naisen vaivoista, mutta lopulta hankki tälle oikeuden, kun nainen ei suostunut antamaan periksi”, Laukkanen muistuttaa.

Jeesus esitti siinä opetuslapsille vertauksen opettaakseen, että aina tulee rukoilla, koskaan lannistumatta. Sama teema toistuu kautta Raamatun. Kansanedustaja Laukkanen toteaa panneensa ilolla merkille, kuinka kansasta nouseva rukous on lisääntynyt.

Yksi esimerkki tästä on Muurinaukossa-rukousarmeija, josta kertova tv-sarja on nähtävillä TV7:ssä, sekä kanavan Muurinaukossa-paastopäivän suorat rukouslähetykset.

”Suomi tarvitsee kaiken mahdollisen esirukouksen, jota voi saada ihmisten ja eri rukousaloitteiden kautta. Olen erityisesti iloinnut TV7:n Muurinaukossa-rukousohjelmasta ja rukoustoiminnasta. Sen kautta on mahdollista tavoittaa kymmeniätuhansia katsojia, joilta on mahdollista saada jatkuvaa esirukousta Suomen puolesta. Rohkaisen kaikkia liittymään tähän rukousarmeijaan. Täyttäkäämme isänmaamme esirukouksilla, sillä Jumalan silmät tarkkaavat kaikkea maata ja etsivät niitä sydämiä, jotka antautuvat Hänelle, jotta Hän voimallisesti vastaisi heille”, Laukkanen sanoo.

Abraham on esimerkkinä

Laukkanen muistuttaa siitä kuinka Jumalan lupaukset eivät koskaan muutu, eivätkä ne ole aikasidonnaisia. Yksi Laukkasen vaellukselle ja rukouselämälle tärkeä Raamatun paikka on ollut Jesajan kirjasta löytyvä rohkaisu, joka kantaa vahvana yhä edelleen. Se löytyy luvusta 51, jakeesta 2.

”Jumala muistuttaa siinä ajallisessa ajassa elävää ihmistä katsomaan Abrahamia ja Saaraa. Hän palauttaa mieliimme, kuinka Abraham oli yksi ainoa, kun Jumala hänet kutsui. Sitten Jumala siunasi häntä jälkeläisten runsaudella, vaimon kautta, joka oli hedelmätön. Lopulta Abrahamin jälkeläisten määrä oli kuin tähtiä taivaalla ja meren hiekkaa. Tämä on vahva muistutus uskoville. Tämä nykyinen, toivottomalta näyttävä tilanne voi muuttua, ja se muuttuukin, vaikka vihollinen miten haluaa lannistaa”, Laukkanen muistuttaa.

Jesajassa esiintyvä sananpaikka saa huimat maailmanhistorialliset ulottuvuudet, kun siitä vedetään aikajana tähän päivään ja uskovien maailmanlaajuiseen yhteisöön. Jumalan lupaukset eivät koskaan muutu.

Kansan edustamista ja rukousta

Antero Laukkanen puhuu eduskunnasta ja sen työilmapiiristä hyvään sävyyn. Vaikka Arkadianmäellä työskentelee kirjava joukko eri ideologioita ja arvoja edustavia ihmisiä, tullaan siellä kuitenkin sopuun. Työyhteisö on iso, yli tuhat henkeä. Laukkanen ei ole kokenut, että häntä olisi yritetty hiljentää millään tavoin. Vaikka yhteiskunnan henki tänä päivänä on se, että kaikista arvoista tulee sallittuja, vain tiettyjä ihmisryhmiä suvaitaan ja oikeudenmukaisuus on lipsunut valikoivampaan suuntaan, on yhteys ihmiseen säilynyt.

”Olen kokenut vapautta olla kristitty kansanedustajan työssäni. Täällä on avoin ilmapiiri. Kaikki tietävät, että olen pastori ja olen saanut tässä asiayhteydessä paljon rukous- ja keskustelupyyntöjä yllättäviltä tahoilta. Ihan poikkipuolueellisesti. Uskon asioista kiinnostuneimmat ottavat aina yllättävimmiltä suunnilta yhteyttä”, Laukkanen kertoo innostuneena.

Perinnekristillisyyden katsotaan eduskunnassa olevan Laukkasen mukaan ok. Suvivirsi ja joululaulut kirkossa ja kouluissa hyväksytään, mutta ne ovat ulkonaisia merkkejä, asioita, jotka eivät vaikuta lainsäädäntöön. Eduskunnan joululaulutilaisuudessa luetaan yhä joulu-
evankeliumi.

Laukkanen vetää rukous- ja raamatturyhmiä tällä hetkellä Teams-videopuhelun kautta torstaisin. Siihen osallistuu säännöllisesti 5–10 henkeä, niin kansanedustajia kuin avustajiakin. Useat puolueet ovat edustettuina. Lisäksi eduskunnassa kokoontuu kuukausittain 15–20 pastoria pääkaupunkiseudun eri seurakunnista rukoilemaan edustajien ja Suomen puolesta. Tämä on jatkunut jo yli 25 vuotta. Myös esirukousryhmiä käy kutsuttaessa.

”Tavoitteena on saada tänne vielä hiljentymishuone. Meillä oli aiemmin rukoushuone käytössä, mutta se meni remontin jälkeen toiseen käyttöön. Toki meillä on täällä tiloja, missä olemme voineet kokoontua”, Laukkanen kertoo.

Edustusta näkyväisissä ja näkymättömissä

Antero Laukkanen tuli uskoon Vapaaseurakunnan Varkkari-leirillä 12-vuotiaana. 14-vuotiaana hän koki kutsun lähteä tekemään työtä Jumalan kuningaskunnan hyväksi. 16-vuotiaana hän ryhtyi Helsingin Siion-seurakunnan nuorisotyöntekijäksi. 1990-luvun alussa Laukkanen sai selkeän kutsun ryhtyä rukoilemaan Suomen puolesta. Vuonna 1997 tie vei Arkadianmäelle kansanedustajan avustajaksi, ja lopulta rukouksen johtajaksi. Jatko onkin Suomen parlamentaarista historiaa.

”Koen olevani kansan edustaja, sekä näkyväisissä että näkymättömissä”, kansanedustaja Laukkanen sanoo Suomen lippujen liehuessa ulkona kansallisen veteraanipäivän kunniaksi. Melkoinen veteraani hän itsekin, kansan puolesta seisten.

Katso TV7 Arkista Antero Laukkasen haastattelu Isännän pöydässä -sarjan jaksosta 104. Katso myös Laukkasen juontama, 11-osainen Rukous ja yhteiskunta -sarja.
www.tv7.fi/arkki

Antero Jorma Laukkanen
s. 30.5.1958, Kouvola
• pastori, sosiaalineuvos, poliitikko
• Majakka-seurakunnan pastori ja perustaja
• kristillisdemokraattien kansanedustaja, Uudenmaan vaalipiiri
– eduskunnassa vuodesta 2015 lähtien
– köyhyys- ja osuustoimintaryhmien puheenjohtaja
– eduskunnan rukous- ja raamatturyhmien vetäjä
• Espoon kaupunginvaltuutettu vuodesta 2001 lähtien.