25.8.2021

Jos nyt minä, teidän herranne ja opettajanne, olen pessyt teidän jalkanne, tulee myös teidän pestä toistenne jalat. Minä annoin teille esimerkin, jotta tekisitte saman minkä minä tein teille. Joh 13: 14,15

Ateria oli valmis. Yksikään opetuslapsista ei tehnyt elettäkään suostuakseen pesemään toisten jalat. Silloin Jeesus alentuu tähän orjille kuuluvaan tehtävään. Hän sitoo itämaisen orjan tavoin pellavaliinan vyötäisilleen kuivatakseen sillä opetuslasten jalat pesun jälkeen.

Opetuslapset ovat hämmennyksissään, mutta vain Pietari yrittää estellä. Jeesus pesee jopa Juudaksen jalat, vaikka tietää tämän kavaltavan Hänet. Näin Hän antaa opetuslapsilleen, myös sinulle ja minulle, esikuvan todellisesta nöyryydestä ja näyttää, miten meidän pitää suhtautua toisiimme.

Jeesus ei siis ole tässä asettamassa uutta uskonnollista toimitusta, jalkojen pesemisrituaalia, vaan Hän haluaa antaa meille esimerkin. Hän haluaa velvoittaa meidät keskinäiseen avuliaisuuteen.

Albert Schweitzer onkin todennut: ”Esimerkki ei ole tärkein keino, kun halutaan vaikuttaa toisiin. Se on ainoa.”

Pietari, joka ei silloin ymmärtänyt Jeesuksen tekoa, oppi ymmärtämään. Vuosia myöhemmin hän kirjoitti: ”Kärsihän Kristuskin teidän puolestanne ja jätti teille esikuvan, jotta seuraisitte hänen jälkiään.” (1 Piet 2: 21)

Katso Jeesusta! Tutki, kuinka Hän kohtasi ihmiset! Ja seuraa Hänen jälkiään!

Kiitä huomatessasi, kuinka ihmeellinen on Hänen esimerkkinsä voima elämässäsi ja kuinka ihmeellisesti se vaikuttaa!

Teksti: Veli Johannes