7.7.2021

Omaa voimaansa he pitävät jumalana. Hab 1: 11

Habakuk on edellä kuvannut babylonialaisten julmaa ja armotonta kansaa, jonka Herra kutsuu rankaisemaan Juudaa. Se kansa itse päättää, mikä on oikein ja mitä se saa tehdä. Kuvauksen huipennus on lauseessa: Omaa voimaansa he pitävät jumalana.

On sanonta: mihin ihminen panee turvansa, se on hänen jumalansa. ’Jumala’ voi olla oma voima, taito, kyvykkyys, valta-asema tai älykkyys? Epäjumalia ei tarvitse etsiä kaukaa. Mutta jos Jumala on armollinen meitä kohtaan, niin Hän lähettää meille vaikeuksia. Hän toivoo, että ne kääntäisivät meidät turhista ’jumalista’ Hänen puoleensa, ainoan todellisen Jumalan luo.

Habakukin profetia julmasta kansasta, joka hyökkää Juudan kimppuun, toteutui. Nebukadnessar valloitti ja tuhosi Jerusalemin maailmanvalloitusretkellään.

Mutta mitä tapahtui itse valloittajalle?

Hänen sydämensä ylpistyi ja hänestä tuli röyhkeä ja ylimielinen. Hän julisti rakentaneensa Babylonin itse väkevällä voimallaan oman mahtinsa kunniaksi. Mutta hänet syöstiin kuninkaalliselta valtaistuimelta. Hänelle annettiin eläimen ymmärrys. Hänet ajettiin seitsemäksi vuodeksi ihmisten joukosta erämaahan eläinten pariin. Siellä hän nöyrtyi ja oppi tietämään, että Jumala on hallitsija ihmisten valtakunnassa. Ja niin hän sai takaisin ymmärryksensä, kuninkaallisen mahtinsa ja loistonsa.

Ystäväni, mikä on sinun ylpeilysi aihe? Oletko riistänyt Jumalalle kuuluvan kunnian itsellesi? Onko Jumala lähettänyt sinut omalle erämaataipaleellesi, jotta nöyrtyisit? Ja kun nöyrryt, on Jumala sitten palauttava sinut takaisin.

Yhdy silloin sydämesi pohjasta ylistämään Jumalaa kuningas Nebukadnessarin sanoin! Voit liittää siihen oman nimesi:”Nyt minä, (Nebukadnessar), kiitän, ylistän ja kunnioitan Taivaan Kuningasta, jonka kaikki teot ovat oikeat ja kaikki tiet oikeudenmukaiset ja joka pystyy nöyryyttämään ne, jotka elävät ylpeyden vallassa. (Dan 4: 34)

Teksti: Veli Johannes