3.6.2021

Sen takia viisas vaikenee tällaisena aikana, sillä tämä on paha aika. Aam 5: 13

Millainen oli tämä paha aika Israelissa? Niin paha, että Aamos joutui julistamaan kansalle Herran sanat: ”Valmistaudu kohtaamaan Jumalasi, Israel!” (4: 12) Kohtaaminen tuli, kun Assyria 722 eKr. valloitti Israelin ja siirsi sen asukkaat Assyriaan. Pohjoinen valtakunta pyyhkäistiin maailmankartalta. Etelävaltio, Juuda, säilyi vielä 135 vuotta.

Israelin kansa oli Aamoksen aikana vajonnut todella syvälle. Se näkyy myös niissä Herran sanoissa, jotka Hoosea välitti samaan aikaan Israelille. Seuraavat otteet ovatkin järkyttävää luettavaa.

”Kukaan ei tunne Jumalaa. Väärät valat ja valheet, murhat, varkaudet ja aviorikokset rehottavat kaikkialla, veriteko seuraa veritekoa.” (Hoos 4: 1,2)

”Heidän irstaat menonsa eivät kansaa lisää.” ”He ovat hylänneet Herran eivätkä kuule häntä enää.” ”Juhlat ja juomingit, huoruus ja irstailu hillittömässä himossa! Kaiken yllä häpeän verho! (Hoos 4: 10,18)

Hoosea toteaa myös pohjasyyn tähän rappioon, kun hän julistaa: — Kansaa ei pidä syyttää eikä tavallista ihmistä rangaista. Sinua, pappi, minä syytän. — Sinä saatat kansasi tuhoon. — Sinä olet unohtanut Jumalasi lain. (Hoos 4: 4,5,6)

Sanooko Herra tämän myös meistä suomalaisista? Jos näin on, niin valmistaudu kohtaamaan Jumalasi, Suomi!

Ainakin päivän lehdet, uutiset ja tv-viihde todistavat, että rämmimme samassa suossa, missä Israel rämpi.

Rakas sielu, painaako mieltäsi tämä jumalattomien riettaus? Ajatteletko Daavidin tavoin, ettei ole mitään tehtävissä, ’kun kaikki perustukset revitään’? (Ps 11: 3) Ehkä on niin paha aika, että on aika vaieta. Ehkä on aika vain rukoilla kääntymystä kansallemme!

Herra, anna minulle viisautta ymmärtää, milloin on aika vaieta, milloin aika puhua! Anna minun muistaa, että tässä pimenevässä maailmanajassa kansamme kohtalo on Sinun kädessäsi!

Sinä annat kuitenkin tulevaisuuden ja toivon!

Teksti: Veli Johannes