3.5.2021

Oikeamieliset saavat nähdä hänen kasvonsa. Ps 11: 7

Tässä käytetään sanaa ”jesar-leb” (oikeasydäminen), joka on paljon syvällisempi kuin sana ”oikeamielinen”.

Paavali kirjoittaa tessalonikalaisveljilleen: ”Itse rauhan Jumala pyhittäköön teidät kokonaan ja varjelkoon koko olemuksenne, teidän henkenne, sielunne ja ruumiinne. (1 Tess 5: 23)

Henki, sielu, ruumis! Tätä olemuksemme jakoa voisi soveltaa seuraavasti: ruumiin tasolla olet oikeatoiminen, kun teet sitä, mikä on oikein. Sielun ja mielen alueella olet taas oikeamielinen, kun ajattelet sitä, mikä on oikein. Ja hengellisesti olet oikeasydäminen, kun olet sitä, mikä on oikein.

Toimit, ajattelet, olet!

Jeesus viittaa Vuorisaarnassa päivän psalminjakeeseen sanoessaan, että ’puhdassydämiset ovat autuaita, koska he saavat nähdä Jumalan’.(Matt 5: 8) Tässä sana ”puhdas” on kreikaksi ”katharos” (puhdas, aito, sekoittamaton). Oikeasydäminen, puhdassydäminen on siis sydämeltään aito ja sekoittamaton.

Ystäväni, onko sinun sydämesi aito ja sekoittamaton?

Vai asuuko sydämessäsi sekä oikeus että vääryys?

Herra rakastaa oikeutta. Rakastatko sinä? Rakastanko minä? Jos emme, niin tuskin saamme nähdä hänen kasvojaan. Monet kipuilevat, kun eivät löydä yhteyttä Jumalaan, vaikka etsivät näennäisen vilpittömästi.

Muistan, kuinka ”Kale” ilmestyi raamattupiiriimme. Vuoden verran hän kävi. Kuulin, että hän oli jo kaksi eri kertaa telttakokouksissa tehnyt ratkaisun Jeesuksen puoleen. Kuitenkin hän epätoivoisena kysyi, miksi hän ei pääse Jumalan luo?

Kale oli mustan raamatun lukija, verenseisottaja. Hän ei suostunut uskomaan Raamatun sanaa, että loitsiminen on iljetys Herralle ja että Herra ei salli sitä omalle kansalleen. Hän sanoi ’tekevänsä ihmisille hyvää’. Hänen sydämensä ei ollut puhdas, sekoittamaton.

Ystäväni, älä anna vääryyden sekoittaa sydäntäsi! Älä siedä hengessäsi vilppiä! Silloin olet niiden joukossa, joille Daavid osoittaa kehotuksensa:

Iloitkaa ja riemuitkaa Herrasta, te vanhurskaat! Kohottakaa riemuhuuto, te ’oikeasydämiset’! (Ps 32: 11)

Teksti: Veli Johannes