23.4.2021

Valitkaa tänä päivänä, ketä palvelette: haluatteko palvella niitä jumalia, joita esi-isänne palvelivat Eufratin toisella puolella, vai amorilaisten jumalia, näiden amorilaisten, joiden maassa te nyt asutte. Minä ja minun perheeni palvelemme Herraa. Joos 24: 15

Luvattu maa on valloitettu. Maa on Herran käskystä arpomalla jaettiu Israelin kansalle. Ja kansa on saanut elää rauhassa ympärillä asuvilta vihollisilta. Silloin Joosua kokoaa kaikki Israelin heimot Sikemiin. Siellä kansa asettuu Jumalan eteen.

Joosua esittää lyhyen katsauksen Israelin kansan historiasta alkaen esi-isistä, jotka palvelivat vieraita jumalia Eufrat-virran toisella puolella. Ja sieltä Jumala kutsui Abrahamin.

Sikem oli ensimmäinen paikka Kanaanin maassa, jonne Abraham tuli. Siellä Herra sanoi hänelle: ”Sinun jälkeläisillesi minä annan tämän maan.” (1 Moos 12: 7)

Joosua kertaa, miten Herra väkevällä kädellä vapautti kansansa Egyptistä ja johdatti Luvattuun maahan. Nyt täällä Sikemissä ympyrä on sulkeutunut. On kuljettu Sikemistä Sikemiin. Ja Joosua asettaa kansan ratkaisun paikalle: Valitkaa tänä päivänä, ketä palvelette!

Sama valinta on meillä suomalaisillakin.

Älä valitse islamia tai buddhalaisuutta! Älä mitään muutakaan idän uskontoa! Nämä tunkeutuvat voimalla suomalaiseen yhteiskuntaan. Älä lähde etsimään tarkoitusta elämääsi Amerikan intiaaneilta! Älä sorru uuspakanuuksiin kuten wiccaan, druidismiin, äiti maan palvontaan, aasainuskoon tai uusshamanismiin!

Älä valitse muinaissuomalaisten palvonnan kohdetta, karhua! Jotkut kansastamme kuuluvat ”Karhun kansa” yhteisöön. Se sai ensimmäisenä uuspakanallisena yhdyskuntana virallisen aseman vuonna 2014. Heillä on oma uskontunnustus ja vihkioikeus. He pitävät karhua jumalolentona, jolle voidaan osoittaa rukouksia.

Ystäväni! Valitse tänä päivänä, ketä palvelet! Valitse niin kuin Joosua ja lausu uskossa: ” Minä ja minun perheeni palvelemme Herraa!”

Teksti: Veli Johannes