30.3.2021

Jokainen, joka on Kristuksessa, on siis uusi luomus. Vanha on kadonnut, uusi on tullut tilalle! 2 Kor 5: 17

Vanha ihmiseni on ristiinnaulittu, mutta se ei puheen alueella tunnu pysyvän ristillä. Totean masentuneena: vanha kielenkäyttöni ei olekaan kadonnut uuden tieltä.

Jeesuksen velipuoli, Jaakob, kirjoittaa: ”Kaikkihan me hairahdumme monin tavoin. Täydellinen on se, joka ei hairahdu puheissaan: hän kykenee hallitsemaan koko ruumiinsa. (Jaak 3: 2)

Jumalan mielen mukainen mieskin, Daavid, huusi Herraa avuksi kielensä kesyttämiseksi: ”Herra, aseta vartija suulleni, pane vartio huulteni portille.” (Ps 141: 3)

Kuulin kerran hyvän ohjeen tällaiseksi vartijaksi huulteni portille. TV-haastattelija yritti saada nyrkkeilyn maailmanmestaria Floyd Pattersonia parjaamaan tunnettua nyrkkeilymanageria. Hän vain totesi: ”Kun sinulla ei ole mitään hyvää sanottavaa toisesta, älä sano mitään!” Siinä ohje, kuinka vanhan tilalle tulee uusi!

Tapasin kerran nuoren miehen, joka oli ollut uskon tiellä vasta muutaman kuukauden. Hänellä oli ongelma, iso ongelma. Hän oli itse asiassa epätoivon masentama, kun hän, uusi luomus Kristuksessa, ei pystynytkään elämään synnitöntä elämää. Tuttu kokemus jokaiselle rehelliselle kilvoittelijalle!

Kuitenkin hän oli uusi luomus! Hän ei huomannut sitä! Hänhän katui ja murehti lankeemuksiaan, niitä, joissa hän aikaisemmin ilomielin rypi.

Sinäkin katsot itseäsi. Katsot vaellustasi. Kuuntelet läheistesi arvioita itsestäsi. Vanha ei tunnu kadonneen. Uutta on tosin tullut, mutta niin harmittavan vähän.

Kuitenkin Raamattu vakuuttaa: Jokainen, joka on Kristuksessa, on siis uusi luomus.

Olet uusi luomus! Tuntui miltä tuntui!

Se, mikä näkyy ulospäin, vanha, syntinen, ulkoinen ihmisesi kyllä murtuu ja katoaa. Mutta ei hetkessä. Tarvitaan aikaa. Voisit ehkä ylpistyä, jos muutos onnistuisi hetkessä. Voisit ehkä katsella halveksivasti kanssakulkijoitasi, jotka joutuvat kamppailemaan yhä edelleen syntisen luontonsa kanssa. Nyt olet yhtenä heidän joukossaan, ja asenteesi heitä kohtaan on hiukkasen armollisempi.

Kuitenkin vanha ulkoinen ihmisesi koko ajan murtuu! Ja uusi sisäinen ihmisesi uudistuu päivä päivältä.

Kiitä Luojaasi! Älä lannistu!

Iloitse kasvustasi, jonka Herra antaa!

Teksti: Veli Johannes