6.2.2021

Tulkaa minun luokseni, kaikki te työn ja kuormien uuvuttamat. minä annan teille levon. Ottakaa minun ikeeni harteillenne ja katsokaa minua: minä olen sydämeltäni lempeä ja nöyrä. Näin teidän sielunne löytää levon. Matt 11: 28, 29

Nyt Jeesus esittää hallitusohjelmansa. Hän esittää sen kolmen kutsun muodossa: tulkaa, ottakaa, katsokaa. Ja nämä kolme kutsua liittyvät kiinteästi toisiinsa.

Ensiksi: ”Tulkaa minun luokseni.”

Monet kertovat siitä ajasta, kun he työn ja kuormien uuvuttamina, syntien painamina, tulivat Jeesuksen luokse. Ja elämä muuttui. Jeesus antoi lupauksensa mukaan oman rauhansa, ei sellaista, jonka maailma antaa.

Ystäväni, sinä, joka olet kokenut tämän, mutta olet sitten kadottanut sen rauhan. Maailma ja sen huolet ovat taas vyöryneet ylitsesi. Masennus ja ahdistus ovat taas mielen maisemasi valtiaita. Miksi?

Unohditko Jeesuksen toisen ja kolmannen kutsun?

Toiseksi: ”Ottakaa minun ikeeni.

Ies ei ole rangaistusväline vaan työtä helpottava apuväline. Lähi-idässä kynnettiin yhteiseen ikeeseen kytketyllä härkäparilla. Kokeneen, vanhan härän rinnalle kytkettiin nuori, usein vikuroiva härkä. Se sai siinä yhteisessä ikeessä oppia kyntämään ilman turhia ryntäilyjä, suoraan ja tasaisesti.

Kolmanneksi: ”Katsokaa minua.

Kutsuessaan sinua kantamaan yhteistä iestä Jeesus kehottaa ottamaan oppia Hänestä, katsomaan Häntä, sydämeltään lempeää ja nöyrää.

Kun näin teet, löydät taas levon. Ja yllätyt, että Hänen sanansa ovat totta, kun Hän sanoo: ”Minun ikeeni on hyvä kantaa ja minun kuormani on kevyt.” (Matt 11: 30)

Tutki sydäntäsi! Mikä on se tehtävä, työtoveruus, johon Jeesus sinua kutsuu? Tartu siihen!

Näin sinun sielusi löytää kadottamasi levon.

Teksti: Veli Johannes